2016-ban indulnak az új energetikai pályázatok

Az operatív programok közül, a KEHOP 308 milliárd forint-, a TOP 190 milliárd forint-, a GINOP 240 milliárd forint-, a VEKOP 23 milliárd forint kerettel fog kifejezetten környezethatékonysági intézkedések mentén pályázati felhívásokat közzétenni a 2020-ig terjedő költségvetési ciklusban.

A KEHOP és a VEKOP épületenergetikai pályázati felhívásai főként közintézmények épületenergetikai felújítását szolgálják majd, a várható pályázatokban előfordulhat közintézményi fenntartását segítő három szereplős (PPP projekt) beruházási lehetőség is. Elhangzott, hogy a 2007-13-as környezetvédelmi pályázatokhoz képest új elszámolható projektelem várható, nevezetesen a hűtéstechnikai fejlesztések, mintegy a globális felmelegedésre adott válaszként.

2017-ig meg fognak jelenni ezek a pályázatok, kiemelt és standard eljárásban, további fő cél lesz majd a távhő rendszerek korszerűsítése.

A TOP keretein belül főként önkormányzatok pályázhatnak majd az épületenergetikai korszerűsítést célzó pályázati konstrukciókra, ahol nem lesz belső költségvetési korlát a projektelemek között, tehát lehet önállóan akár kizárólag ablakcserére vagy gépészeti korszerűsítésre is pályázni,valamint külső és belső építés is egyaránt támogatott lesz.

A Zöldberuházási Rendszer keretén belül kiírt Otthon Melege program sikere, a most záródó hazai költségvetési forrású pályázati lehetőségnél főként társasházak nyílászáróinak cseréjére és gépészeti korszerűsítésére lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.